Jak jsem jedla šneky (a jiné frankofilní útržky z mého života)

24. května 2011 v 22:16 | Lenka |  francouzské ochutnávky
To už je dávno, když jsem tu psala o tom, že bych ráda ochutnala šneky - jakože hlemýždě, abysme si rozuměli - tu je ten sáhodlouhý článek o tom, jak dostat šneky z trávy na talíř. A stejně tak jako sáhodlouhé o tom bylo psaní, sáhodlouhá by byla i příprava. Takže když jsem v letáku z Lidlu hlemýždě po burgundsku našla, nebylo nic jednoduššího než si je koupit...


Můj muž mi zakázal o tom vůbec mluvit (stejně jako nesmím mluvit o finských flaeskesvaer - rozumějte škvařených vepřových kužích, které jsem v Lidlu kupovala, když měli skandinávský týden, a na kterých jsem si fakt pochutnala), všichni mi říkali, že se mnou šneky jíst nebudou a já jsem si zakázala hlemýždě vůbec představovat. Nad roštěnkou si přece taky nepředstavujeme krávu, že? Tam by nás to ani nenapadlo... tak proč v případě hlemýždě? :)

Koupila jsem je mražené, dvanáct kousků za osm pětek. Při surfování po internetu jsem usoudila, že je to docela dobrá cena, zvlášť vezmu-li v potaz čemu všemu jsem byla ušetřena, chtěla-li bych pokrm připravit od začátku až do konce sama. Stačilo dát je do trouby. Nechtěla jsem je snít naráz, takže jsem jich do malé zapékací mističky vysypané solí (aby z nich nevytékalo máslíčko) vyrovnala šest. Připravila jsem je podle návodu a servírovala je s francouzskou bagetkou. Nebudu k hlemýžďům přece jíst chleba! :)))

Jak to chutnalo? Česnekovo-bylinkovo-máslově... však v tom ono po burgundsku tkví. :D
Jak popsat chuť onoho kousku masa? Trochu jako kuřecí srdce. Maso. Údajně úžasně zdravé a výživově bohaté, chuťový orgazmus se však nedostavil.
Ale ulitky mají moc hezký. Takový pruhovaný. ;)

No, tak příště třeba žabí stehýnka! ;)
Jen co někdo zabije toho žabáka z televizní reklamy na francouzské speciality v Lidlu... :D



Ochutnávání krajových specialit přece k dovolené patří! A já tento týden dovolenou mám!

Krom hlemýždů a dijonské hořčice, chtěla jsem si dnes koupit ještě rillettes. Onehdá jsem se je poukoušela připravovat sama, ale asi to nebylo to pravé ořechové...
I jsem si je skoro koupila... ale nějak jsem nebyla schopná donést je k pokladně. To mám z toho, že si na nákup nikdy nevezmu nákupní košík! Prostě mi vypadly z ruky a střepy lítaly všude okolo! Ale pokladní s tím neměla žádný problém, ať se prý vůbec nestarám... :)
OK, o tu rozbitou sklenici se nestarám, ale potřebuju teď sehnat nové rillettes. Raději asi v jiném Lidlu! :D

A to nemluvím o tom, že ráno jsem upustila krabici z pizzou a ta se mi rozsypala na schodech, čímž pádem bylo půl oběda v háji, a do třetice jsem cestou z garáže rozsypala po silnici cherry rajčata, která jsem s Lidlu úspěšně zvládla donést k pokladně, ale z auta domů už ne... :D

Jinak si dovolenou užívám - však ani lepší počasí jsem si na koupání a slunění nemohla přát... ;)
Takže polehávám u vody a čtu si. Jak jsme byli minulý víkend v Praze, koupila jsem si v Luxoru v oddělení cizojazyčných knih francouzský překlad P.S. I love you - knihu jsem nikdy dříve nečetla, film jsem neviděla a ten příběh zaujal. A jak mě to zajímá, tak jsem konečně schopná číst francouzskou knihu, i když některým slovům nerozumím. Prostě si je domyslím a nebo je považuji za nedůležitá. Tohle je po Malém princi druhá, kterou (snad) dočtu... už jsem v půlce... :)

A co nevidět měly by mi dojít i knihy objednané z bookdepository.com. Sháníte-li nějaký cizojazyčný titul, doporučuji, vyjde to pravděpodobně levněji než v Luxoru nebo od jiného českého prodejce a narozdíl od jiných světových internetových obchodů poskytuje free shipping, takže se nemůže stát to, že za poštovné zaplatíte víc než za knihu samotnou (já mám objednané dvě knihy, za stovku obě!) a do konce května navíc i desetiprocentní slevu. Jen si před objednávkou ověřte, jaká cena je na bookdepository.co.uk. Jiná koncovka, jiná cena. Podmínky dodání stejné...
Minulý týden je odeslali, tak jsem zvědavá, jak dlouho budou ležet v poštovním celním skladu. Bože, díky za tu novelu zákona o DPH!!! :/

Tak asi tak. Mám se dobře. :)))
 


Komentáře

1 Dáša Dáša | Web | 25. května 2011 v 21:23 | Reagovat

Leni, tak to smekám, že jsi dokázala jíst šneky :-)Já bych je snědla jen tehdy, kdybych nevěděla, že to jsou právě šneci. I když je to naprostý nesmysl, protože jak píšeš... když mám na stole kus roštěné, taky si nepředstavím krávu :-)) A ještě mě tak napadlo..., kdyby šneci nebyli dobří, tak by je Francouzi určitě nejedli :-)

2 Monika Monika | Web | 26. května 2011 v 18:55 | Reagovat

Šneky, tys ses je fakt opovážipa si je připravit? no nazdar :-P tak to bych asi nezvládla :-) Jsem sice "gurmán" ale co je moc to je příliš :-)

3 Gábi Gábi | 26. května 2011 v 22:12 | Reagovat

Krásnou dovolenou, Leni :)
Pokud jde o šnečky, nemám je ráda ani na zahradě, ale výhodou je,že z těch se mi nedělá špatně jako z těch na obrázku nahoře. To bych raději už ani žádnou krávu...

4 Lucerna Lucerna | Web | 27. května 2011 v 12:00 | Reagovat

uff, tak ty si jedla slimakov? nuz, vsetko treba raz ochtnat, isto su velmi dobry a zdravy :D pocuj takych mame na zahrade, ale nikdy som neuvazovala o tom ze by som ich jedla :D

5 Nessie Nessie | Web | 28. května 2011 v 1:04 | Reagovat

Ten článek o šnekách je super ;) Já si je sem-tam jako předkrm dám. Moc mi to chutná. Hlavně miluju to česnekové máslo. Ovšem můj žlučník už trochu méně, tak to vždycky zaliju pivem a pak se modlím, abych to už dále nemusela řešit :) Myslím, že pozůstanu u toho, že si je vždycky někde dám, kde už je někdo připravil, ten popis mě moc nenadchnul. A propos, taky by mě zajímalo, ve které té fázi to teda ten šnek má za sebou?
Žabí stehýnka jsou taky fajn. Ono to má totiž skoro tu samou úpravu, česnekovo-petrželkové máslo. Je to jako okusovat malinkatá kuřecí křidýlka bez kůže. A nejvtipnější jsou na tom ty kuličky, co kdysi bývaly kolenní klouby. Jsem prý cynik, když mě na žábách nejvíc zaujalo tohle. Jinak kromě tradiční přípravy jsou taky vynikající žáby po indicku, s kari a smetanou. To maso má takovou trochu speciální chuť, takže to dobře vynikne.
Ty nakupuješ jedině v Lídlu? Já tam chodila za dob mých studií, jednak jsem to měla kousek, dvak je tam docela levno, ceny se dají srovnat s Čechama. Teď jsme "bohatí" a lídl máme daleko ;) Ale některé věci tam měli za poloviční cenu a lepší chuť, než značky! Foie gras už jsi předpokládám ochutnala?
Francouzské knížky nečtu, je to pro mě hroznej uspávač. Ty stohy mailů a blbostí, co musím přelouskat v práci, mi bohatě stačí, tak si doma čtu česky ;)) PS I Love You byl docela pohodovej filmík. Ale neumím si představit, co bude ta kniha - a v žabožroutštině ;)) Ale přeji skvělé počteníčko, až budeš někde vycapená u rybníka užívat si posledního májového víkendu.

6 Monika Monika | Web | 29. května 2011 v 11:43 | Reagovat

V žabožroutštině - nessi pobavilas :-D

7 Láňula Láňula | 31. května 2011 v 21:19 | Reagovat

čoveče já, kdybych věděla, že to sjou hlemýždi, tak bych to do pusy nedala. A víš co, já už jsem nechtěně dva přejela kočárkem a furt to mám před očima :-(

8 š š | Web | 2. června 2011 v 10:41 | Reagovat

jsi odvážná. já bych na to neměla... Jednou jsem tedy šneka ochutnala, nebyl špatný, ale zároveň nic extra - a hlavně ta přestava... Ale je pravda, že raději šneka než tu vepřevou kůži :) ale holt krajové pochoutky si člověk nevybírá :)

9 Vendy Vendy | Web | 2. června 2011 v 23:21 | Reagovat

To je pozitivní.
Dovolená je tedy pohodová.
Šneci jsou super.
Knihy přijdou a bude to ok.
A žabí stehýnka možná také budou!

10 Romana T. Romana T. | Web | 26. srpna 2011 v 21:41 | Reagovat

Hihi tento článok ma potešil, pretože už týždeň mám v chladničke tie isté slimáky z LIDLu a nejako sa na to neviem odhodlať... No si ma celkom namaškrtila, ďakujem za článok! A som rada, že čítaš francúzsky... ja som sa dlho bála - že nebudem rozumieť. No práve tým, že človek začne čítať, začne aj rozumieť. A ešte véééľka vďaka za tie linky na bookdepository! Hneď sa tam idem pozrieť:)

11 Romana T. Romana T. | Web | 26. srpna 2011 v 21:50 | Reagovat

A ešte som zabudla: tie "vepřové" chrumky mi pripomínajú oškvarky, čo je pre mňa "závan domova". Tiež ich mám rada :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama