Moje variace na pařížský dort

23. února 2009 v 19:22 | Mlle |  francouzské ochutnávky
Abyste si nemysleli, že některé mé články jsou pouze teoretické, přikládám důkaz! :)

Toto vlevo je poslední kousek mé variace na pařížský dort s pořádnou vrstvou pařížské šlehačky! Respektive byl, stihla jsem ho vyfotit před tím, než se asi vypařil...

Vylíčím Vám raději, jak přišel na svět, než jak z něj odešel...


Začalo to třemi 200 mililitrovými krabičkami šlehačky, které jsem svařila se dvěma ne úplně celými tabulkami čokolády na vaření (někdo mi jí asi chodí ujídat, proto nebyly celé) - v originálním receptu na pařížskou šlehačku byly čokolády mléčné, ale to jsem si říkala, že by bylo sladké a že ta šlehačka se v případě chuti může dosladit. Nepotřebovala to! Po svaření z toho vznikla výborná čokoládová omáčka, která do druhého dne v ledničce nádherně zhoustla... Pak už zbývalo ji jen vyšlehat a nanést na korpus.

Ten jsem si také upekla den předem. Z následujících ingrediencí: 4 vajíčka, 12 dkg cukru moučka, 10 dkg hladké mouky, 2 dkg kakaa, 1 lžíce oleje a čtvrt prášku do pečiva. Vajíčka ušlehaná s cukrem se smíchají s ostatními ingrediencemi a následně se to peče asi tři čtvrtě hodiny. Já jsem to nalila na plech, takže to bylo o něco rychleji...

A teď následují má osobní vylepšení... Korpus jsem potřela nejpve tenkou vrstvou šlehačky a na ní jsem pokladla půlky kompotovaných třešní a zatřela je zbytkem šlehačky. Ty třešně k tomu geniálně chuťově ladí! Polévat to čokoládovou polevou bylo nad mé síly, takže jsem to posypala nastrouhanou čokoládou a jako ozdůbka posloužila rumová pralinka!

Jedním slovem geniální! Všem to moc chutnalo... :)
 


Komentáře

1 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 19:25 | Reagovat

fajn, to byl příběh "Kterak jsem se narodil". a bude i to pokračování, "Jak jsem z toho světa sešel?":D to bude určitě neméně zajímavý, ty opatlaný pusy a ulepený prsty, boule za ušima i před ušima......... O=)

jinak to vypadá BOMBOVĚ!... ááá... a tady zrovna nic moc k jídlu u nás doma není... :D

2 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 19:28 | Reagovat

Ptáčku, recept tady máš, tak se koukni do špajzu, jestli můžeš jít rozžhavit troubu... :D :D :D

Koukám, že Ty jsi nějak orientovaná na to jídlo... :D Musím však podotknout, že kilo brambor do toho opravdu nepřijde!!! :D :D :D

3 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 19:31 | Reagovat

tím pádem mě to už nezajímá.

:D:D:D

špajz nemáme a v lednici je pár jogurtů a vanilková šlehačka jakési německé značky, plus kyselý okurky, zbytek rumu a sójová omáčka, nějaký ten sýr - z toho asi žádnou ňamku nestvořím ani já, orientovaná tolik moc na jídlo všeho druhu :D:D:D

4 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 19:32 | Reagovat

týbrďo, tyhle ingredience fakt vůbec nejdou dohromady!!! :D Nebudeš mít hlad? A já Ti tu ještě dělám chutě... :D

5 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 19:35 | Reagovat

ne, a jestli budeš ještě chvíli mluvit o jídle, tak skončím jak pejsek a kočička - respektive ten velký zlý pes , kterej do sebe ten sajrajt ze všeho možnýho natlačil :D:D:D

6 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 19:38 | Reagovat

V tom případě Ti chybí jen dortová forma, abys s těch ingrediencí mohla začít dělat dort jako pejsek s kočičkou... :D :D :D Předpokládám, že toho pejska máš v sobě, že jsi v jídle schizofrenní - napůl kočička, napůl pejsek... :D

7 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 19:41 | Reagovat

jo, po kočce jsem zmlsaná a po psovi nakonec stejně sežeru všechno, i když je to hnusný, protože hlad je hlad :D:D:D

8 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 19:44 | Reagovat

Navíc, když si to sama uvaříš, že? :D To se potom musí sníst úplně všechno i z toho důvodu, abys přesvědčila sama sebe, že nejsi zas tak špatná kuchařka! :D :D :D

9 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 19:46 | Reagovat

jo. praxí prověřená skutečnost. mámě bych to omlátila o hlavu, takhle si zakolíčkuju nos, sním to, a ještě to na blogu vychvaluju, jak to bylo chutný :D:D:D

10 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 19:47 | Reagovat

:D :D :D Náhodou ty mňamky na Tvém blogu ale opravdu vypadají dobře!!! Takže zdání klame, jo? ;)

11 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 19:49 | Reagovat

ne, ty byly kupodivu dobrý;) ale taková smaženice, kde mi do černý cibulky žuchla celá kostka ceresu a začala se krááásně roztejkat, abych pak do toho sajrajtu kydla houby (další cibulka doma želbohu nebyla) a zapomněla to osolit, to byla chuťka, to mi věř :D to mě na delší dobu odradilo a sporák se stal mým nepřítelem, stejně tak ceres a cibulka :D

12 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 19:51 | Reagovat

:D :D :D Teď jsi mě ale fakt rozesmála!!!! A to se jako dalo pozřít? ;)

13 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 19:54 | Reagovat

se sebezapřením, kolíčkem na nose a se slzama v očích jo. (no byl hlad, no...:D) a pak umejt ten zapatlanej sporák (prskající ceres umí divy a nechce se mu dolů) byl očistec. a to všechno stihnout dřív, než se vrátí máma z práce, aby to neviděla a nenadávala mi, že jsem střevo, to byl teprv kumšt :D:D:D

14 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 19:58 | Reagovat

:D Tak to byl asi nějaký Tvůj kuchařský začátek. Já Tě náhodou docela obdivuju, jak si vyváříš... To já někdy nezvládám ani to, alespoň jednou budeš umět uvařit svému muži vše, na co si jen vzpomene... třeba tu svíčkovou, kterou já neumím! ;)

15 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 20:04 | Reagovat

to já taky ne :D:D:D a muž bude kdovíkdy, z vážných vztahů jsem na nějakou dobu už vyléčená :D takže mám doooost času na naučení se vařit :D

zejtra bude něco s tuňákem, hledám tu na netu nějakej vhodnej recept - protože mimo ledničku jsem tu objevila Rio Mare. byla by škoda, nechat ho zkazit a projít :D

16 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 20:09 | Reagovat

Tak pak to pro inspiraci vyfoť a já se zase přijdu kochat k Tobě na blog... ;)

17 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 20:12 | Reagovat

dooooobře, vypadá to na jakousi směs - těstoviny, hrášek, kukuřice, tuňák a nějaká ta zeleninka - jestli budou mít ucházející rajčátka nebo papriky - a nesmí chybět bazalka a oregáno, a předpokládám, že se budu moct užrat, protože všechny ingredience miluju i samotný :D:D

18 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 20:15 | Reagovat

Já bych do toho dala ještě cibulku... ale né černou!!! :D Takhle si myslím, že to bude fakt mňamka s tuňákem... chtěla jsem říct, že Ti zbyde a budeš mít na později výborný těstovinový salát. Ale ono Ti asi nezbyde, viď? :D :D :D

19 přelétavý ptáček přelétavý ptáček | 23. února 2009 v 20:19 | Reagovat

těžko, holka, těžko :D zkoumala jsem ingredience a vedle tuňáka v olivovém oleji jsem objevila hotový mexický salát - jdu na něj ! jen 160g, mám tu dva rohlíky, v sobě sýrový závin z listového těsta a celej balíček KK buráků - jsem to ale prase, což? :D tak tu přece jenom nějaké to jídlo je, nemusím Ti závidět ten dortík :D dort je dobrej, ale maso je maso :D

20 Mlle Mlle | Web | 23. února 2009 v 20:23 | Reagovat

No, tak dobrou chuť! ;)

21 Zuzka Zuzka | Web | 24. února 2009 v 10:09 | Reagovat

vypadá to náramně.. :) ... ale já se radši do ničeho takového nepouštím bez dozoru .. :) zatím ..

22 Werri Werri | Web | 24. února 2009 v 17:11 | Reagovat

Tedy mám pocit, že jsem si poslintala notebook :DDD

23 Radka Radka | Web | 24. února 2009 v 18:42 | Reagovat

Ahoj Leni, ty jsi mi teda cukrářka! Jak nemám ráda takovéhle zákusky ani trošku, tak na ten tvůj vylepšený třešněma mám docela chuť. Jsi šikovná!

24 Radka Radka | Web | 24. února 2009 v 19:20 | Reagovat

Nene, skrytý význam v tom nehledej, jen mě ten dialog zaujal, a přinutil zamyslet se. Jinak, návštěva doktora...Uf. Dobře nedobře. Můj nález se zvětšil jen mírně, bližší výsledky se dozvím do 14 dnů. Na operaci to zatím není, dal velký důraz na slovo zatím. Je mi z toho všelijak, jen ne dobře...

25 diky diky | Web | 24. února 2009 v 19:48 | Reagovat

Koukla jsem, četla ... a hlasitě polkla slinu. Podobný dortík jsme kdysi pekli s mamčou a by úžasný.

26 Mlle Mlle | Web | 24. února 2009 v 19:53 | Reagovat

Děkuju Vám všem za pochvaly, škoda, že internet neumí přinášet i vjemy pro jiné než zrakové smysly v tomto případě... to víte, že bych Vám dala ochutnat! ;)

27 Eva* Eva* | Web | 24. února 2009 v 19:55 | Reagovat

Taky mi při čtení skoro ukápla slina. Vypadá to dobře, Taky si myslím, že by to z té mléčné nebylo ono. Pralinky přímo zbožňuju.

Hezký večer

28 Radka Radka | Web | 24. února 2009 v 20:04 | Reagovat

Máš velkou pravdu. Teď se dívám na ty svoje problémy zase o trošku jinak. Ale snad ti doktoři ví, co s náma. Můj život by to nějak do budoucna nemělo ohrozit, děti snad budu moci mít, takže to je pro mě rozhodující

29 jana jana | Web | 24. února 2009 v 20:27 | Reagovat

Do dneška jsem nevěděla,jak se dělá pařížská šlehačka,tak ted už díky tobě vím.Kupovala jsem si kdysi podobný dort,jen místo třešní tam byly banány.Bylo to moc dobrý a mocjsem to chtěla doma upéct,tak to zkusím podle tvýho receptu.Díky.-)

30 Lucka Lucka | Web | 24. února 2009 v 20:51 | Reagovat

Jéje, tady někdo mluvil o pejskovi a kočičce? To je u nás evergreen! Znám to nazpaměť a ráda poradím. Mimochodem, ten dortík vypadá opravdu dobře. Bude asi z dobré rodiny Mňamků.

31 corly corly | Web | 25. února 2009 v 20:50 | Reagovat

Á...šlehačka....bez ní nemůžu žít....:-))))

32 Mlle Mlle | Web | 25. února 2009 v 21:07 | Reagovat

A co teprve pařížská! :D

33 Karin Karin | Web | 25. února 2009 v 22:12 | Reagovat

pááni, před chvílí jsme vytáhla z trouby biskupský chlebíček, ale tohle vypadá taky krásně...hm...

34 corly corly | Web | 25. února 2009 v 22:16 | Reagovat

A co teprve francouzská!!!!!.-))))

35 čajovna čajovna | Web | 2. března 2009 v 14:06 | Reagovat

ježiš... už jen při zmínce o té čokoládové husté omáčce... uááááá...já chci takýýýý!!!

36 Mlle Mlle | Web | 2. března 2009 v 15:00 | Reagovat

:) fakt to doporučuju! Jen, co zase bude nějaká příležitost, tak upeču zrovna totéž! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama