Mousse au chocolat & Pařížská šlehačka

31. ledna 2009 v 18:59 | Mlle |  francouzské ochutnávky
Včera jsem si v Instersparu koupila čokoládovou pěnu čili mousse au chocolat... Jo, přesně takovou jako je na obrázku... a je vážně dobrá!

Jako můj oblíbený pařížský dortík, akorát bez těsta vespod a praskající čokolády navrchu :) Lehce nahořská chuť čokolády rozplývající se na jazyku společně s nasládlou našlehanou smetanou. Ne, nejsem tak naivní, že bych věřila, že i v plastovém kelímku bude pochutina vytvořená právě z těchto ingredincí. Ale chutnalo to dobře!

Vychutnávajíc si tuto pochoutku jsem došla k poznatku, proč se pařížská šlehačka jmenuje právě pařížská a tudíž i ten pařížský dort má plné právo na své jméno, neboť ta hnědá hořko-sladko-čokoládová šlehačka je jakýmsi českým ekvivalentem čokoládové pěně.


Pro kuchařinky nějaké recepty... Jak vaří paní Ivana ve své videokuchařce onu úžasnou pařížskou šlehačkou, kterou nezkazíte žádný dezert, se můžete podívat zde. Jak vaří mousse au chocolat Stéphane L'écuyer na ApprendreFacile.com, což je video škola čehokoliv, co doposud neumíte, můžete vidět v následujícím videu (pokud Vám nepůjde spustit, můžete ho shlédnout tady):


Stéphane to vaří skoro stejně jako Ivana. Tak že by Stéphane nevařil mousse au chocolat, ale pařížskou šlehačku? Možná... protože jinak se mousse au chocolat připravuje z vajec, recepty se různí - můžete vyzkoušet třeba přípravu podle receptu na chutných stránkách s francouzským nádechem, kde najdete i spoustu jiné kuchařské inspirace.

Chvíli po tom, co jsem tenhle článek začala psát, jsem si musela jít uvařit večeri... teď s posledním odstavcem už mám zase na něco chuť. Ach jo, musím psát o něčem jiném než o jídle... :)
 


Komentáře

1 Nicky Nicky | E-mail | Web | 1. února 2009 v 10:39 | Reagovat

jejda až půjdu do intersparu tak si to koupim!:)

2 Bali Bali | Web | 23. července 2009 v 10:15 | Reagovat

Leni, to bude tím, že Stephane je Kanaďan. Ten nevaří mousse au chocolat, ale chantilly au chocolat, což je čokoládová šlehačka, u nás tomu říkáme šlehačka pařížská.
Mezi francouzskou francouzštinou a kanadskou je mnoho rozdílů, ale tak i belgickou nebo ostrovní ;-)
Kulinářské názvy vychází z té francouzské. Na našich stránkách je tedy opravdová mousse.
Tu z Intersparu neznám, protože to, co si mohu uvařit, to nekupuji ;-)

3 sl. Lenka sl. Lenka | Web | 23. července 2009 v 11:12 | Reagovat

Bali, díky za vysvětlení! Pořád se chystám, že si něco dobrého francouzského podle Vašeho webu uvařím, ale nějak jsem se k tomu ještě nedostala... ale mousse au chocolat bych si dala... :) Kouknu na to!

4 Bali Bali | Web | 23. července 2009 v 21:48 | Reagovat

Mousse je opravdu jednoduchá a dobrá. Naposledy jsem ji měla v neděli, tak směle do toho ;-)
Můžeš si koupit i srpnový Gurmán, který vyšel včera. Tam si můžeš o nás něco přečíst nebo si i uvařit.
Nechceš dovézt plechovku šneků? Ale ulity si nasbírej, ty tam jsou dražší než masíčko! Jedu do Fr v srpnu. Lidi si u mne objednávají plno věcí, tak není problém cokoliv dovézt ;-)
P.S. doufám, že si nenecháš namluvit, že fr. kuchyně není dobrá, jak jsem se zde dočetla v jiné diskuzi. Radši tam nereaguji, musela bych se rozčílit :- )))

5 sl. Lenka sl. Lenka | Web | 24. července 2009 v 19:59 | Reagovat

To víš, že si nenechám namluvit, že Francouzi vaří špatně! :)))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama