Co si nikdy neuvařím...

18. ledna 2009 v 16:07 | Mlle |  myšlenky slečny Lenky
Ve svém věku - za pár měsíců to bude 28 let - stále neumím uvařít svíčkovou. Vcelku úspěšně bez toho žiju, takže nevidím důvod, proč to měnit... jen můj "osobní milovník svíčkové" má smůlu, musí si ji buď dát u maminky nebo v práci k obědu. Pokud by došlo na to, že by ji jednou vyžadoval ode mě, bude mi s touto záležitostí muset pomoct, jako když jsme spolu pekli vánoční cukroví... překvapivě výsledek se nepodobal tomu, co vzniklo, když pejsek s kočičkou pekli dort. Asi bysme nakonec zvládli i tu svíčkovou.


Nikdy jsem se mamince nepletla do vaření, tudíž od ní ani nepochytila žádný základ poctivé české kuchyně. Zato jsem vždy s oblibou sledovala televizní pořady o vaření a podle toho také vařím... něco nakrájím, poházím s tím po pánvi a je s toho jakási směs (třeba dnes k obědu byla cuketová)... něco nakrájím, pohazím s tím po pánvi, zamíchám do toho uvařené těstoviny, bohatě zasypu sýrem a je z toho italská specialita... něco nakrájím, zamíchám to v hrnci, zasypu trochou hladké mouky, zaliju vodou a povařím a je z toho polévka (třeba cibulačka nebo oblíbená je i žampionová)...

Surovina, kterou krájím, vždy vychází z mých chutí a také z toho, co se právě nachází v mé ledničce. Málokdy vařím podle přesně daných receptů, i to již zmiňované cukroví byla improvizace, protože doma nemám váhu, ale pouze odměrku. Když jsem nedávno zvažovala pořídit si kuchyňskou váhu, zvítězila myšlenka pořídit si kvalitní odměrku - nejlépe skleněnou (takovou jako zapomněla Susan Mayerová v domě Edie Brittové před tím, než vzplanul), ale překvapivě v českých domácích potřebách takovou nemají.

Teď mi došlo, že když potřebuju odměrku jako měla Susan, jestli také nevařím tak trochu jako ona... no hospodyňka jako Bree fakt nejsem ;)

Zpět k oblíbeným pořadům o vaření, ze kterých vychází mé kuchařské umění. Opravdu se moc ráda dívám na profesionální kuchaře - zvlášť když to jsou mužní chlapíci - jak obratně jim to vaření jde. Zásadní myšlenkou totiž je, že ty pořady nesleduju snad ani proto, abych se něco přiučila, ale je to oblíbený způsob relaxace. Jediné, co mě pravidelně rozčílí, je, jak vůbec nešetří nádobím a zamažou snad všechno, co v kuchyni mají...

Skoro každý večer jsem svého času sledovala Prima vařečku a mého oblíbeného kuchaře Kajdu, který teď vaří v Rychlovkách na stream.cz. Malá ukázka, jak vaří Kajda mé oblíbené jídlo (které se překvapivě nekrají, ale strouhá):


No, nesluší to tomu Kajdovi? Není roztomilý? Čas od času tento jeho pořad stále sleduji, ale opravdu podle něj nevařím. I ty halušky vařím trochu jinak...

Sledovala jsem Jamieho Olivera, který byl víc showmanem, než kuchařem, přesto během několika minut uměl z pár surovin vykouzlit nádhernou kreaci na talíři. To také obdivuju, jak profesionální kuchaři zdobí talíře. Jen se podívejte na tohoto kuchaře, jak zdobí talíř:


Servírovali byste na takovém talíři něco?

Obrovskou výhodou je, že české televize mají své pořady nyní ke sledování on-line na internetu. Občas sleduji Kluky v akci, dívám se na i na Kuchařskou pohotovost a nevynechám ani Babicovy dobroty. Neustále kritizovaný Jiří Babica si kritiku zaslouží - nakolik za jeho kuchařské umění neumím posoudit, ale jeho chování k hospodyňkám, které s ním v pořadu vaří, je občas velmi zarážející. Jestli se ptáte, proč se na něj dívám, když mi tak vadí, tak odpověď je opět jednoduchá: když on je to tak charismatickej chlap.

Když ale opravdu hledám inspiraci na vaření, respektive správný technologický postup, podívám se na videokuchařku. Paní Ivana, která tam vaří, vaří tak nějak... ehm... prakticky, narozdíl od všech těch mužů, kteří jsou sice hezcí na podívání, ale vařit se podle nich moc nedá.

A do Vaší kuchyně teď můžu vstoupit i já, zatím jsem teda nenatočila žádné video, ale mám pro Vás malý souhrn francouzských inspirací z výše zmiňovaných pořadů.

A pokud nejste vysloveně kuchařinkami, nezbývá než polévka z pytlíku.

Dobrou chuť všem ;)
 


Komentáře

1 Radka Radka | Web | 18. ledna 2009 v 20:24 | Reagovat

Chichi. Tak prvně se musím podivit a zeptat se tě, co ti přijde na Babicovi charismatického?:-) Asi je to věc názoru, ale já ho nemůžu ani cítit, kvůli jeho aroganci, a navíc... Je to takový slizoun. Asi jako Podhůrský, kterého též nemůžu ani cítit. Já na takové chlapy asi nejsem:-)

Jinak se mi líbí že nejsem sama, kdo vaří stylem "co dům dal nakrájím, hodím na pánvičku a ono z toho něco bude". Naopak má bývalá a doufám i budoucí polovička je v kuchyni machr. Vždycky jsem si připadala zahanbeně, když mi podal něco úžasného naprosto typicky českého na talíři, který krásně vypadal, nádherně voněl...A ono to k tomu všemu i skvěle chutnalo! To mě tak částečně vede ke zlepšování svého uchařského umění :-) Už umím tři omáčky a svíčkovou se budu učit příští týden:-D Tak pak zdělím své zkušenosti:-D

2 Mlle Mlle | 18. ledna 2009 v 21:29 | Reagovat

Babica? No já nevím, je to prostě takovej typ chlapa, co se mi líbí - černé vlasy tu tam prošedivělé, urostlá postava a neodolatelný úsměv... skoro jako můj anděl :D

Přistupuješ k tomu zodpovědně... učit se svíčkovou. A v Tvým věku! :D Také nejsem omáčkami úplně nedotčená, musím se občas trochu předvést, když si zvu návštěvy na oběd...

3 Maťula Maťula | Web | 19. ledna 2009 v 19:15 | Reagovat

taky patřím k těm, co milujou svíčkovou :)

4 Radka Radka | Web | 20. ledna 2009 v 0:03 | Reagovat

Tak, já se začínám učit radši zavčasu, abych to pak nemusela jak se říká "testovat" na svém mužíkovi:-) Navíc, když jsme byli s Adamem, tak jsem si vždycky připadala neskutečně zahambene, když vařil takové mňamky... :-)

5 Zuzka Zuzka | Web | 20. ledna 2009 v 12:05 | Reagovat

Halušky úplně zbožňuju .. jak jsem shlédla to video hned bych si dala taky .. :) .. a ten kuchař, jak nazdobil ten dort ?... prostě nádhera to je škoda to ničit potom .. :) .. Tohle bych nikdy nedokázala .. :) .. Jinak já se taky ráda dívám na vaření v televizi a nebo ráda listuju časopisem Apetit ... baví mě se koukat a číct si o jídle.. mňami mňam .. :)

6 Mlle Mlle | 20. ledna 2009 v 16:44 | Reagovat

Zuzko, on nezdobil dort, on zdobil JENOM talíř :) Ale měl to přenádherný, skoro škoda na něm servírovat něco dalšího. Prostě bych servírovala ten samotný talíř :D

A halušky jsou asi moje nemoc - vařím je snad každý týden. Za prvé je to rychlé a za druhé mňamózní...

Časopisy o vaření jsou také super, ale já je mám také jen na prohlížení... taky podle toho vůbec nevařím. Vždycky mi to všechno přijde moc složité a já většinou začínám vařit, až když mám hlad :D :D :D, takže to musí být rychlé...

A co svíčková? Svíčkovou umíš? ;)

7 Radka Radka | Web | 20. ledna 2009 v 18:24 | Reagovat

Děkuji za gratulaci, mám z toho velkou radost:-) Aspoň ta škola se daří, když už nic jiného... Ale snad se to brzo změní! Jinak, jak ses ptala co si "hezkého" koupím, tak to u mě byl uzený losos. Už od neděle večer na něho mám obrovskou chuť, tak jsem utratila těch 150 korun, a dala si tohle luxusní jídélko:-) Ale byl tak hrozně dobrý, že toho ani trošičku nelituju:-)

8 az az | Web | 20. ledna 2009 v 22:02 | Reagovat

no, kdo by taky čuchal ke kaštanum. To já vařím ráda, docela aj slušne a ráda zkouším nové věci. Ale nejak nemam prave dovahu a duveru k cuketam, patyzonum a podobnym vecem ... brrr...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama